De zomer is voorbij en we gaan langzaam richting de herfst, een periode waarin er veel gaat gebeuren rondom SKIP. Zo staat naast de festivalcampagne nu ook de jongerencampagne 'Skip die Dip' live, zijn zowel de cannabis als de oudereninterventie een stap verder in hun ontwikkeling en krijgt onze LinkedInpagina steeds meer vorm. Naast al deze progressie heeft het thema drugsgebruik onder jongeren veel aandacht in de media gekregen de afgelopen periode. In plaats van dat we in deze editie enkel voorruit kijken, blikken we ook hier op terug.

Samen werken we aan de denormalisering van drugsgebruik onder jongeren, iedere dag weer. In deze nieuwsbrief vertellen we je graag over de voortgang van de afgelopen periode én wat er in het verschiet ligt.

Vragen over SKIP?
Neem dan gerust contact met mij op via:
06 - 12 70 23 60 of info@skipdietrip.nl of kijk op onze website www.skipdietrip.nl 

Danielle van Pareren
Projectleider SKIP 

SKIP in de media

De afgelopen weken was er veel aandacht in de media rondom het thema drugsgebruik onder jongeren, voornamelijk op festivals. Dit toont aan waarom de handvatten die SKIP heeft ontwikkeld, waaronder de leidraad drugs & evenementen, van groot belang zijn. Onderstaand een greep van de nieuwsberichten: 
 

Dancefestival Smeerboel promoot volgens experts het slikken van xtc, kabinet kritisch

Zo plaatste dancefestival Smeerboel een zogeheten timetabel (dagplanning) op Instagram waar het innemen van drugs een vast onderdeel van was. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) en diverse verslavingsdeskundigen, waaronder Daniëlle Ketelaars, zien dit als het ‘promoten’ van slikken van xtc. En dat moet stoppen. De organisatie van het festival benadrukt dat het om een grap gaat en dat bezoekers volgens hen niet worden gestimuleerd om xtc te gebruiken. 

Het volledig artikel leest u hier.

Faalt de handhaving op festivals?

Is handhaving de enige oplossing voor drugsgebruik op festivals? Er verscheen in onder andere het Eindhovens Dagblad een artikel waarin gesproken wordt over de gefaalde jacht op drugsbezit bij festivals. Projectleider Danielle van Pareren zegt er het volgende over: 
 

“In Oost Brabant heeft SKIP hiervoor samen met onder andere het Openbaar MinisteriepolitieFrontofhouseGGDGhorNovadic-Kentron en gemeentelijke vertegenwoordigers een leidraad drugs & evenementen ontwikkeld die nu in de pilotfase zit. We hopen hiermee een aanpak in handen te hebben waarbij niet slechts gesproken wordt over 'zero tolerance' beleid, wat vaak in uitvoering weinig vorm krijgt, maar een beleid waarin daadwerkelijk afgestemd wordt wat de drugspreventie- en handhaving in gaat houden. Niet bedoeld om de gebruiker te criminaliseren of de boel vrij te laten, maar juist op zoek naar haalbare afspraken waarin een ieder zijn rol kan pakken, vanuit preventie, maar ook vanuit privaat-, bestuurs- en uiteindelijk strafrecht.”

Het volledige artikel leest u hier.

SKIP op LinkedIn

De afgelopen weken is de LinkedInpagina van SKIP al goed gevuld met tips, nieuws en informatie rondom drugsgebruik onder jongeren in de regio Oost-Brabant. Bent u benieuwd wat er speelt? Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn. 

In gesprek over drugsgebruik

Tips voor jeugdprofessionals van ervaringsdeskundigen Stan en Jochem

Zo hebben wij onlangs een artikel gedeeld op onze LinkedInpagina waarin ervaringsdeskundigen Stan van Kampen en Jochem Zwerus met elkaar in gesprek gaan over drugsgebruik. Hierin geven ze tips aan jeugdprofessionals om het gesprek aan te gaan met jongeren over dit belangrijke thema en delen ze hun ervaringen.
 
Het volledige artikel leest u hier.

Jongerencampagne 'Skip die Dip' is live

Naast de festivalcampagne die afgelopen zomer de doelgroep bereikte is deze maand de jongerencampagne ‘Skip die Dip’ live gegaan. Deze campagne bestaat uit 3 video’s waarin jongeren aangeven waarom zij ervoor kiezen om geen drugs te gebruiken. De campagne hebben we samen met jongerencommunicatiebureau Jong & Je Wil Wat ontwikkeld en wordt geadverteerd ingezet op Instagram, Facebook en YouTube. 

De video's kunt u hier bekijken.

Update cannabisinterventie 

In de vorige nieuwsbrief hebben wij aandacht besteed aan de ontwikkeling van een cannabisinterventie voor 15 en 16-jarigen. Het gaat daarbij om een game in de vorm van een escaperoom die jongeren zelfstandig of in groepsverband kunnen doorlopen. De bouw van deze game is in volle gang, de oplevering zal echter niet zoals eerder genoemd in september plaats vinden maar later in het jaar. We houden u op de hoogte. 

Heeft u in uw gemeenten jongerenwerkers of onderwijsstellingen die mee zouden willen werken aan de pre-test? Laat het dan weten door contact op te nemen via info@skipdietrip.nl.

Ouderinterventie 

Zoals in de vorige nieuwsbrief benoemt zijn Daniëlle Ketelaars (Novadic-Kentron) en Giulieta Nalbandyan (GGD Hart van Brabant), deelnemers van de werkgroep Communicatie, momenteel bezig met de ontwikkeling van een laagdrempelige interventie voor ouders die moeilijker te bereiken zijn. Het doel van de interventie is het versterken van de ouderrol zodat kinderen de mening van hun ouders meenemen in de uiteindelijke overweging om wel of geen drugs te gebruiken.

De interventie komt tot uiting in een animatievideo waarvan het script en de eerste schetsen momenteel staan. Aan het einde van dit jaar zal de interventie worden gelanceerd.

En verder:

Wat kunt u in uw gemeente al doen aan de denormalisering van drugs?
Regelmatig krijgen wij van gemeenten en netwerkpartners de vraag hoe zij in hun gemeente aan de slag kunnen met denormalisering van drugs. Klik hier voor een overzicht van de materialen die uitgerold zijn.