Het nieuwe jaar begon met een frisse start, de weken zijn voorbij gevlogen. Daaorm hoog tijd voor een SKIP update!

In deze eerste editie van 2024 blikken we terug op onze eerste SKIP STIP sessie. Hier kwamen we met een groot deel van onze 32 gemeentelijke samenwerkingspartners samen. Daarnaast kunnen we met trots zeggen dat de ouderinterventie vanaf vorige week live is. Ook de inschrijving voor het SKIP Congres op woensdag 17 april is geopend én we duiken in de wereld van 'Feiten en Fabels'. Een videoreeks waarin we op enkele hardnekkige misvattingen over drugs ingaan, gebasseerd op onze monitor. Kortom: een nieuwsbrief vol hoogtepunten. 

Vragen over SKIP?
Neem dan gerust contact met mij op via:
06 - 12 70 23 60 of info@skipdietrip.nl of kijk op onze website www.skipdietrip.nl 

Danielle van Pareren
Projectleider SKIP 

Het leukste congres over drugspreventie: schrijf je nu in

Ben jij klaar om je eigen kennis bij te spijkeren over het denormaliseren van drugs? Schrijf je dan nu in voor het eerste SKIP congres via het officiële inschrijfformulier en verzeker je plek. Deelnamekosten bedragen slechts €99,-, hiervoor krijg je een dag vol inspiratie, netwerk mogelijkheden, een uitgebreide lunch en boeiende workshops terug!

Ben je één van onze samenwerkingpartners vanuit de 32 betrokken gemeentes? Dan ontvang je een uitnodigingslink met vrijkaarten* voor het congres. Neem contact op met Danielle van Pareren. 

Inschrijven en meer informatie over het programma vind je op www.skipdietrip.nl/congres. 

*Er zijn voor iedere deelnemende gemeente twee vrijkaarten beschikbaar 

De ouderinterventie is live!

De korte animatievideo is vanaf deze week te downloaden op onze website. In onze vorige nieuwsbrief hebben we uitgebreid gesproken over deze toegankelijke interventie voor ouders, ontworpen om hen mee te nemen in de huidige stand van normalisering rondom drugsgebruik. Vragen zoals "Is het normaal om drugs te gebruiken?" en "Hoe moeten ouders reageren op kinderen die dit als normaal beschouwen?" worden in de interventie behandeld.

De interventie, ontwikkeld door Daniëlle Ketelaars en Giulieta Nalbandyan, versterkt de rol van ouders bij het voeren van gesprekken over drugsgebruik met hun kinderen. Het geeft praktische handvatten over hoe ouders kunnen reageren op kinderen die drugsgebruik als normaal beschouwen. SKIP heeft speciaal voor professionals een toolkit ontwikkeld om deze animatie te verspreiden onder ouders via diverse kanalen, waaronder nieuwsbrieven, sociale media, websites en ouderavonden. 

Wil je zelf een kijkje nemen of hem verspreiden binnen jouw netwerk? Bezoek dan onze website, download de toolkit en zet de communicatiemiddelen in. 
 

SKIP STIP Sessie

Afgelopen donderdag 1 februari organiseerden we in samenwerking met Petrie Velthof van Sparkz Pioniers de eerste SKIP stip sessie in het Microlab in Eindhoven, en met succes! 

Deze ochtend hebben we samen met een groot deel van onze 32 gemeentelijke samenwerkingspartners stil gestaan bij welke interventies SKIP de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, waar we nu als regioproject staan én wat ons toekomstbeeld is. 

We gingen met elkaar het gesprek aan. Wat gaat goed? En wat hebben we júist van elkaar nodig in onze samenwerking? We kijken terug op een ochtend vol inspiratie! Lees meer over deze sessie op onze website.

Ontdek de feiten en fabels over drugs!

We nemen een duik in de resultaten van onze SKIP-monitor. De monitor biedt waardevolle inzichten die ons helpen bij het verstrekken van informatie over drugs en de denormalisatie ervan. Met als doel enkele hardnekkige misvattingen te ontkrachten, hebben we onze nieuwe videoreeks 'SKIP Feiten en Fabels' gelanceerd.

In deze reeks presenteren we op een boeiende en toegankelijke manier relevante thema's. In de eerste aflevering bespreken preventiemedewerkers Alex van Dongen en Danielle Ketelaars de stelling: "Jongeren die géén alcohol drinken, gaan eerder drugs gebruiken."

Bekijk de aflevering hier en ontdek of de stelling een feit of een fabel is. 

Start vervolg jongerencampagne social media

Deze maand zijn we gestart met de opnames van onze tweede online jongerencampagne! Na een geslaagde eerste campagne staan we nu aan de start van de tweede. In samenwerking met Jong & Je Wil Wat BV maken we ons hard voor de denormalisering van drugsgebruik onder jongeren. Bekijk de eerste campagne op onze website. 

Benieuwd naar het eindresultaat? Houd onze kanalen in de gaten, binnenkort delen we meer.

SKIP die Dip: succesvolle Festivalcampagne

Onze 'SKIP die Dip' festivalcampagne, in samenwerking met Stay Awake, was een groot succes! De campagne draaide zowel online als offline en had als doel festivalgangers bewust te maken van hun keuzes rond drugs en hen aan te moedigen om eens drugsvrij te feesten. Want, laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet een week lang bruisen van energie na het festival? En raad eens? Het was een succes. Aankomende zomer zullen we de campagne voor de tweede keer inzetten én we zijn bezig met een wintereditie.

Lees hier meer over de campagne in relatie tot ons evenementenbeleid en de resultaten. 


 

En verder:

Extra onderzoekssubsidie vanuit J&V voor SKIP

Om onjuiste aannames rondom de discussie over normaliseren te voorkomen dan wel tegen te gaan vinden het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het van belang een concreet beeld te hebben bij wat er wordt verstaan onder normalisering van drugsgebruik. Om dit te onderzoeken heeft het J&V, in navolging van de SKIP monitor, aan SKIP een extra subsidie toegekend. Ten behoeve van dit onderzoek zal binnenkort gestart worden met het systematisch in kaart brengen van alle beschikbare nationale en internationale literatuur over normalisering van drugsgebruik. 

De resultaten van deze kennissynthese zullen worden opgenomen in een wetenschappelijk artikel in de vorm van een scoping review. Dit zal dienen als basis voor het ontwikkelen van een model waarmee we kunnen beoordelen of en in welke mate drugsnormalisatie plaatsvindt, zowel op regionaal als nationaal niveau. Het artikel wordt dit najaar verwacht, deze delen we uiteraard in onze nieuwsbrief. 
 

Uitrol cannabisinterventie 
De cannabisinterventie is tot uiting gekomen in een online game! Deze staat binnenkort klaar om uitgerold te worden in het netwerk van jongerenwerkers. Hier ontvangen jullie tegen die tijd een speciale nieuwsbrief over die volledig in het teken staat van de interventie. We zullen bij de uitrol van de interventie ook gelijk een effectmeting opstarten. 
 

Wat kunt u in uw gemeente al doen aan de denormalisering van drugs?
Regelmatig krijgen wij van gemeenten en netwerkpartners de vraag hoe zij in hun gemeente aan de slag kunnen met denormalisering van drugs. Klik hier voor een overzicht van de materialen die uitgerold zijn.