Vorige week woensdag was het moment daar: het langverwachte SKIP congres Denormaliseren doe je zo, het leukste congres over drugspreventie vond plaats in congrescentrum 1931 te ‘s-HertogenboschMet veel trots kijken we terug op een dag vol inspiratie waarin we met elkaar de nieuwste inzichten deelden en discussieerden over het belang van het denormaliseren van drugsgebruik. In deze nieuwsbrief blikken we terug op een succesvolle dag! Daarnaast zijn hier de aftermovie én foto's te bekijken.
 

Zet SKIP zelf in
Benieuwd wat u in uw gemeente of werkveld al kunt doen aan de denormalisering van drugs? Klik hier voor een overzicht van de alle materialen die we met SKIP hebben uitgerold.  

 
Keynote spreker Victor Lamme
Een van de hoogtepunten van de dag was de boeiende lezing van Professor Victor Lamme, gerenommeerd hersenonderzoeker en auteur van onder andere 'De Vrije Wil Bestaat Niet'. Lamme nam ons op een humoristische manier mee in een fascinerende reis door het brein en liet zien waarom onze hersenen bepaalde keuzes wel of niet maken. Hij benadrukte het belang van het begrijpen van de invloed van media, marketing en onze omgeving op ons gedrag en opinie. Maar bovenal toonde hij aan hoe ons brein voorafgaand keuzes maakt, hoe we het ook proberen te beïnvloeden.

Het Talksafe panel
Vervolgens kwam het Talksafe panel aan het woord, waar verschillende experts op het gebied van communicatie en drugsgebruik ons meenamen in een boeiende discussie. Met Anne Sadza, Mathijs de Croon, Hessel de Ree en Jens Gigase aan boord werd belicht welke factoren een rol spelen in de communicatie over drugs. Elk van hen bracht zijn eigen expertise naar de tafel, waardoor we een breed spectrum van inzichten kregen. 
 
Uit het publiek kwam de vraag of het panel tips heeft om als ouder het gesprek aan te gaan met uw kind ten aanzien van drugsgebruik. Hier heeft SKIP een toolbox voor ontwikkeld, deze vindt u hier.

Workshops
Na een lunch was het in de middag tijd om zelf aan de slag te gaan en de kennis van de deelnemers over drugspreventie bij te spijkeren. Met maar liefst vijftien verschillende workshops kon iedereen zijn interesse volgen, variërend van drugs op evenementen tot de toekomstige rol van AI in drugs- en verslavingspreventie. Het was een waardevolle gelegenheid om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen en ervaringen uit te wisselen.

Communiceren over drugs
Na afgelopen woensdag werd het wederom duidelijk dat communiceren over drugs dilemma’s met zich mee kan brengen, wat wij bijvoorbeeld veel terug hoorden en zelf ook tegenaan lopen:
 

  • ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Communiceren over drugsgebruik kan ondanks goede intenties, ook onbedoeld gebruik in de hand werken; 
  • We willen drugsgebruik ontmoedigen maar niet ‘het wijzende vingertje gebruiken’ en zeker niet het gebruik criminaliseren of stigmatiseren;

 
Vanuit SKIP zijn we hier dagelijks mee bezig, maar we merken dat netwerkpartners soms met dezelfde dilemma’s worstelen. Daarom hebben we communicatierichtlijnen opgesteld die helpen om op de juiste wijze over drugs of SKIP te communiceren.
 
Naast onze richtlijnen zijn er meer hulplijnen beschikbaar. Zo heeft het Trimbos-instituut recent samen met Verslavingskunde Nederland alternatieven van woorden en plaatjes samengebracht in een infosheet. De infosheet bevat een tiplijst met richtlijnen voor verantwoord taal-en beeldgebruik over drugs. Hij is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met openbare berichtgeving over drugs, zoals journalisten, politie, communicatieadviseurs, preventie- en jongerenwerkers. 

Het eerst SKIP congres was een dag vol waardevolle inzichten, inspirerende ontmoetingen en boeiende discussies. Aan alle sprekers, deelnemers en partners: bedankt voor jullie waardevolle bijdrage! Heeft u het congres gemist en bent u benieuwd naar de sfeer? Bekijk hier de aftermovie of download de foto's.

Bent u nu geinspireerd geraakt om met het thema in uw eigen organisatie of gemeente aan de slag te gaan? Neem gerust contact met mij op via info@skipdietrip.nl

Danielle van Pareren 
Projectleider SKIP