De zomervakantie is voorbij. Iedereen keert weer langzaam terug naar het werkritme en dat betekent maar één ding: een update over regioproject SKIP! Want wij hebben niet stilgezeten tijdens de zomermaanden. Zo staat onder andere onze derde online jongerencampagne live op sociale media, gaan we dieper in op het belang van preventiecampagnes in gesprek met dr. Lex Lemmers en deelt jongerenwerker Max Hermans zijn ervaring rondom SKIP's cannabisinterventie BrainLock

Vragen over SKIP?
Neem dan gerust contact met mij op via:
06 - 12 70 23 60 of info@skipdietrip.nl of kijk op onze website www.skipdietrip.nl 

Danielle van Pareren
Projectleider SKIP 

Onze derde online jongerencampagne 'Ik SKIP' is live! We zijn net als in de tweede campagne de straat opgegaan om jongeren verschillende stellingen met betrekking tot drugs voor te leggen, dit keer in Helmond en Eindhoven.

Waarom zijn we de straat opgegaan? Met deze campagne willen we jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar op een positieve en aansprekende manier laten zien dat het normaal is om géén drugs te gebruiken. De campagne bestaat uit meerdere video’s en heeft een looptijd van 6 weken. In zowel de zomer van 2023 als het voorjaar van 2024 hebben we met eenzelfde communicatiecampagne onder de noemer 'IK SKIP’ succes geboekt. Deze campagnes zijn meer dan 1 miljoen (!) keer bekeken.

De video’s worden als online advertentie ingezet via Snapchat, Instagram en YouTube. We houden jullie op de hoogte van het resultaat.


Benieuwd naar de video's? Bekijk ze hier.

Cannabisinterventie BrainLock door de ogen van jongerenwerker Max Hermans


"BrainLock is niet alleen het spelen van de game, het geeft mij handvatten om een band op te bouwen. Dat maakt het een mooi middel.”

We spreken met Max Hermans, jongerenwerker in gemeente Maashorst. Max heeft SKIP’s cannabisinterventie BrainLock gespeeld met diverse jongeren in het jongerencentrum en op de school waar hij werkzaam is, wij gaan in gesprek over zijn ervaring. Lees het hele interview hier.

Wil jij ook aan de slag met BrainLock? Neem contact op via info@skipdietrip.nl. 

SKIP in het onderwijs

Het Onderwijs is een belangrijke setting voor onze preventie-inspanningen, omdat hier gemakkelijk jongeren bereikt kunnen worden met preventie. Daarnaast blijkt uit de SKIP-monitor dat hoger opgeleide jongeren (HBO/WO) vaker drugs gebruiken. Een reden voor SKIP om hier verder mee aan de slag te gaan. 

Over een maand vindt onze werksessie gericht op studenten plaats. Deze sessie wordt georganiseerd met deelnemers vanuit maatschappelijk, onderwijskundig, psychologisch en uiteraard: studentperspectief. SKIP wil concrete tools ontwikkelen die bijdragen aan de denormalisering van drugs binnen de doelgroep studenten. De SKIP Student Sessie is een belangrijke eerste stap hierin! We sluiten de sessie af met een Dragons Den, om op een energieke manier de meest kansrijke ideeen direct te kunnen oppakken. De sessie zal dus naast inzicht en energie, ook concreet resultaat opleveren, waar we werkelijk mee aan de slag gaan.

Waar? Design Academy Eindhoven
Wanneer? Woensdag 2 oktober van 09.30 tot 13.30 uur

Mail voor meer informatie naar info@skipdietrip.nl.

Lex Lemmers over preventiecampagnes: voorkomen is beter dan genezen

 

Lex Lemmers is werkzaam bij het Trimbos Instituut en is al jaren actief op het gebied van alcohol- en drugspreventie. 

"We moeten een sterker tegengeluid laten horen. Als we dit niet doen dan zetten programma’s zoals Spuiten en Slikken de norm en wordt drugsgebruik alleen maar verder genormaliseerd. Ik kan mij voorstellen dat je juist met elkaar wilt zeggen: we willen naast een rookvrije generatie óók een drugsvrije generatie. Of dit een goed idee is en hoe dit vormgegeven zou kunnen worden, moeten we met maatschappelijke partners bespreken. Alleen zo bereik je een gezamenlijke norm die gedragen wordt.”

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier.

En verder: 


SKIP monitor #2
In oktober 2024 starten we met de tweede SKIP monitor. Op donderdag 19 september organiseren we een webinar om meer informatie aan gemeenten te vergeven. Mail voor meer informatie naar info@skipdietrip.nl.

SKIP in het Voortgezet Onderwijs (VO): factsheet
Zoals aangegeven in onze vorige nieuwsbrief zijn we vanuit de werkgroep communicatie bezig met de ontwikkeling van de VO Factsheet. In november organiseren we een webinar om meer informatie te vergeven. Meer informatie hiervoor volgt!

Wat kun jij al doen in jouw gemeente? 
Regelmatig krijgen wij van gemeenten en netwerkpartners de vraag hoe zij in hun gemeente aan de slag kunnen met denormalisering van drugs. Klik hier voor een overzicht van de materialen die uitgerold zijn.

SKIP uitbreiding
Momenteel zijn we in gesprek met diverse gemeenten om zich aan te sluiten bij SKIP. Meer hierover in najaar.

Leestip: wetenschappelijke publicatie 
Begin 2024 werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen over het opstarten van een landelijke campagne over de risico’s en schadelijke gevolgen van drugsgebruik. Een landelijke campagne kan effectief zijn, mits aan de nodige voorwaarden wordt voldaan. Hoe kan een bewustwordingscampagne over drugs een goed idee worden? Preventiewerker Alex van Dongen van Novadic-Kentron publiceerde samen met preventiewerker Mirrian Hilbink-Smolders een wetenschappelijk artikel. Lees de hele publicatiel hier.

Zino Classixs Outdoor
Op 8 september was SKIP aanwezig bij Zino Classixs Outdoor met een belangrijk doel: samen bouwen aan een festival community waar drugsgebruik niet de norm hoeft te zijn! In samenwerking met diverse gemeenten zetten we dit jaar belangrijke stappen om het drugsbeleid op festivals te verbeteren. Dankzij de SKIP-leidraad, gericht op het denormaliseren van drugsgebruik tijdens evenementen, werken we toe naar een gezonde & veilige festivalsfeer. Benieuwd naar meer? Ontdek hier wat SKIP kan betekenen voor evenementen.