Onderwijs
Uit de eerste SKIP-monitor 'TIPPEN of SKIPPEN' blijkt dat hoger opgeleide jongeren (HBO/WO) vaker drugs gebruiken. Een belangrijke reden voor SKIP om hiermee aan de slag te gaan. SKIP zet zich op diverse manieren in binnen het onderwijs.
SKIP's VO factsheet
Voor het Voortgezet Onderwijs heeft de werkgroep communicatie een factsheet ontwikkeld. Deze factsheet is bedoeld voor docenten en professionals uit het onderwijs en geeft handvatten om het gesprek aan te gaan met studenten over drugsgebruik. De VO Factsheet is gelanceerd tijdens de webinar van NovaKennis: Hoe voorkom je als school het gebruik van middelen? Deze is hier terug te kijken.
De VO Factsheet vind je onderaan deze pagina.
Helder op School
Vanuit SKIP adviseren wij scholen om te werken met het programma "Helder op School" van het Trimbos-instituut.
Dit programma draagt bij aan de denormalisering van drugs, omdat het zich richt op het creëren van bewustwording en het beïnvloeden van attitudes ten opzichte van middelengebruik onder jongeren.
Helder op School biedt scholen een integrale aanpak om leerlingen of studenten bewust te maken van de gevolgen en hen te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen. Onder deskundige begeleiding van bijvoorbeeld de GGD of Novadic-Kentron, werkt een school stap voor stap aan het creëren van een gezond klimaat op school. Door middel van Helder op School kunnen scholen actief bijdragen aan het creëren van een cultuur waarin drugsgebruik niet als normaal wordt beschouwd en jongeren worden aangemoedigd om gezonde keuzes te maken.
Richtlijnen middelenpreventie in het onderwijs
We zien vaak dat scholen worstelen met middelenpreventie op school. Helder op school is dan een passend aanbod om te implementeren. Maar hoe zit dan bijvoorbeeld met de inzet van ervaringsdeskundigen? Het Trimbos Instituut heeft richtlijnen opgesteld hoe je als onderwijsinstelling kan werken aan een effectieve aanpak op middelenpreventie.
Studenten
Uit de SKIP monitor komt naar voren dat hoger opgeleide studenten, vaak zelfstandigwonend, een hoger risico vormen in het gebruiken van drugs. In 2024 gaan we binnen SKIP bekijken hoe we een gerichte interventie voor de doelgroep kunnen ontwikkelen. Stay tuned op onder andere onze LinkedIn pagina en via de nieuwsbrief om de ontwikkelingen te volgen.